Zigbee domotica

Zigbee domotica |

Draadloze domotica zorgt voor verlichting

Zigbee is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Net als bij Z-wave geeft ieder stroom gevoed apparaat het signaal weer door (repeater) en werkt het in 2 richtingen (terugkoppeling). Toch zijn er ook verschillen tussen Zigbee en Z-wave.
Het zigbee protocol werd lange tijd alleen gebruikt voor gesloten systemen als Philips Hue en is daardoor met name gefocussed op verlichting. Er komen steeds meer ‘open’ apparaten die Zigbee ondersteunen. Een voorbeeld daarvan is de Homey.

Wat is het verschil tussen Z-wave en Zigbee?

Zigbee en Z-wave zijn beide draadloze protocollen die gebruikt worden voor domotica doeleinden.
Beide maken gebruik van meshtechnologie en hebben een repeater functie. Maar ze zijn ook verschillend.

Zigbee heeft meerdere hardware fabrikanten. Die werken niet altijd even goed samen.  Z-wave heeft dus een betere hardware compatibiliteit.  Zigbee is over het algemeen wat goedkoper omdat de technologie niet in handen is van 1 bedrijf zoals bij Z-wave.
Zigbee werkt op een hogere frequentie dan Z-wave (en bij Z-wave zijn er ook wereldwijde regio’s met afwijkende frequenties).
Zigbee haalt daardoor hogere data snelheden (250 KBs vs 40 KBs), maar Z-wave heeft een beter bereik (30 meter vs 10 meter). De overdrachtssnelheid is wat ons betreft minder belangrijk dan het bereik van het signaal.
Zigbee kan tot 65000 apparaten in een netwerk opnemen en Z-wave “maar” 232. Wij denken dat 232 meer dan genoeg is voor een gemiddeld huis of kantoor.

verschillen tussen z-wave en zigbee

Hier een tabel van een overzicht tussen te verschillen van Zigbee en Z-wave