Domotica

Domotica | Draadloos en overal toepasbaar.

Draadloze domotica – oftewel een smarthome – geeft je huis een upgrade naar de toekomst. Je kunt ineens altijd en overal alles automatisch laten regelen. En het past dus ook gewoon achter een bestaande schakelaar, retro-fit noemen we dat.
Een slim huis. Klinkt als iets voor de 23e eeuw? Ingewikkeld, ingrijpend en (dus) een ver van je bed show?

Niets is minder waar! 

De mogelijkheden voor leuk en relaxed smart living zijn nu al eindeloos met domotica! Daarvoor hoef je niet te wachten op een tijdmachine. Op volgende pagina vind je tal van domotica toepassingen om het dagelijks leven een stukje makkelijker en leuker te maken. We wensen je veel inspiratie!

Wanneer we binnen smarthome over ‘slim’ praten dan bedoelen we een slimme woning of een slim kantoorpand.
Maar wat heb ik daar aan zul je denken?

Nou meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Wat dacht je van…

– Met 1 druk op de knop altijd de juiste sfeer in huis.
– De verwarming per kamer regelen
– Je stroomverbruik meten en natuurlijk terugdringen
– Slimme beveiliging met camera’s en bewegingsmelders
– Berichtjes op je telefoon wanneer je huis je wat te melden heeft
– Een alarmsysteem dat intelligente meldingen geeft
– Iemand te woord staan, als je er niet bent.

We gebruiken hoofdzakelijk Zigbee of Z-wave.

Een telefoon heeft toch ook geen draad meer?

“Vroeger” was domotica duur, omdat heel je elektrische installatie aangepast moest worden. Het was de tijd dat de huistelefoon op een tafeltje in de hoek stond.
Tegenwoordig bellen we alleen nog maar mobiel. En dat is met domotica net zo. De noodzaak om draden te trekken naar de meterkast is verleden tijd.
We stoppen gewoon een module achter de schakelaar en klaar-is-kees!
Nu zijn er verschillende draadloze systemen.

Hieronder een overzicht van de meest belangrijke.

 

Een open standaard a la WiFi. Het meest gebruikte open platform voor draadloze domotica. Een professioneel draadloos domotica systeem met versterker functie en 2-weg communicatie. Het meest gebruikte draadloze domotica systeem. Ons meest verkochte slimme product is de Slimme dimmer, de ideale toepassing voor slimme verlichting. En je kunt er zo veel meer mee dan alleen je lamp dimmen!

 

Zigbee is een opkomend protocol. Het wordt al veel toegepast, maar vooral voor “gesloten” systemen als Philips HUE. Het wordt wel steeds toegankelijker.

 

Hier is draadloze domotica bekend mee geworden. Iedereen kent wel de klik-aan-klik-uit schakelaars van Trust. Niet duur, maar ook minder betrouwbaar, omdat je geen 2-weg signaal hebt en ook geen versterker functie.

 

WiFi domotica. Je apparaat gewoon aansluiten op je WiFi Router en klaar. Waarom dan al die andere systemen? Ten eerste omdat WiFi niet het beste protocol is voor domotica. Met name het hoge energie verbruik zorgt ervoor dat er geen batterij-gevoede slimme apparaten zijn. En dat is best een groot nadeel. Toch zijn er een hoop apparaten die wel slim zijn en met WiFi werken.

 

Net als WiFi domotica heeft ook HomeKit domotica een nadeel. Het werkt alleen maar met Apple producten. En daarmee is het dus niet geschikt voor de grote groep Android gebruikers.

 

Somfy is een beetje een vreemde eend in deze bijt, maar toch de moeite van het vermelden waard. Somfy is marktleider op het gebied van zonwering en ze voeren hun eigen systeem. In eerste instantie was dat gebaseerd op het populaire (maar beperkte) 433Mhz protocol. Somfy noemt dit RTS. Inmiddels wordt meestal het Somfy IO protocol gebruikt. Het IO protocol is helaas alleen maar aan te sturen vanuit de Tahoma Box van Somfy zelf.

 

Nog uitgebreider geïnformeerd worden?  Lees onze domotica | Hoe-eenvoudig is het om je huis slim te maken – blog.