z-wave-domotica

Z-Wave Smart | Professioneel draadloos domotica protocol


Z-Wave en Zigbee werken beide als Mesh-netwerk. Alle apparaten functioneren als repeater, zodat de controller niet rechtstreeks verbinding hoeft te maken met alle devices.

 

Z-Wave is wereldmarktleider op het gebied van smart home technology (huisautomatisering). Een merk onafhankelijk, betaalbaar domotica systeem met eindeloos veel mogelijkheden. Het is het beste draadloze smarthome systeem met meer dan 50 miljoen toepassingen wereldwijd.

Z-Wave is een energiezuinig, draadloos domotica systeem, waarmee de meest uiteenlopende apparaten automatisch bediend kunnen worden. Of je nou je huis wilt beveiligen, comfort, luxe en gemak wilt toevoegen of zo energiezuinig mogelijk wilt wonen. Z-Wave biedt voor alles een geautomatiseerde oplossing. Zonder je Wi-Fi te verstoren, want het werkt op een andere radiofrequentie.

Wat is het verschil tussen Z-wave en Zigbee?

Zigbee en Z-wave zijn beide draadloze protocollen die gebruikt worden voor domotica doeleinden.
Beide maken gebruik van meshtechnologie en hebben een repeater functie. Maar ze zijn ook verschillend.

Zigbee heeft meerdere hardware fabrikanten. Die werken niet altijd even goed samen.  Z-wave heeft dus een betere hardware compatibiliteit.  Zigbee is over het algemeen wat goedkoper omdat de technologie niet in handen is van 1 bedrijf zoals bij Z-wave.
Zigbee werkt op een hogere frequentie dan Z-wave (en bij Z-wave zijn er ook wereldwijde regio’s met afwijkende frequenties).
Zigbee haalt daardoor hogere data snelheden (250 KBs vs 40 KBs), maar Z-wave heeft een beter bereik (30 meter vs 10 meter). De overdrachtssnelheid is wat ons betreft minder belangrijk dan het bereik van het signaal.
Zigbee kan tot 65000 apparaten in een netwerk opnemen en Z-wave “maar” 232. Wij denken dat 232 meer dan genoeg is voor een gemiddeld huis of kantoor.

verschillen tussen z-wave en zigbee

Hier een tabel van een overzicht tussen te verschillen van Zigbee en Z-wave