Meshtechnologie

Protocol | Wat is Mesh-technologie?

Z-wave technologie : Het Mesh Netwerk (repeater)

Draadloze Z-wave technologie maakt gebruik van de zogenaamde ‘Mesh-technologie’. Wat is dit precies en wat zijn de voordelen?

 

Iedereen weet dat draadloze signalen een beperkt bereik hebben en dat plafonds en muren maar ook andere draadloze apparatuur het signaal (en daarmee het bereik) kunnen beperken. In de praktijk betekent dit dat het signaal niet aankomt bij de ontvanger. Om dit probleem te kunnen tackelen maakt het Z-wave protocol gebruik van MESH-technologie (Mesh = Maas). Wanneer de Z-wave controller geen direct bereik heeft met een module, dan kan de controller het proberen om de opdracht via een Z-wave module te sturen die tussen de 2 in staat en contact heeft met zowel de controller als de geadresseerde module. Door meer modules op te nemen in een netwerk zal het geheel steeds betrouwbaarder worden. Alleen stroomgevoede modules nemen deel aan het MESH-netwerk. In de praktijk betekent dit dat Z-wave sensoren niet meedoen.

Z-wave maasnetwerk

In bovenstaand figuur kan de Zender de ontvanger niet bereiken.

 

 

Z-wave mesh technologie

Via een Mesh-netwerk kan de Zender via Node 3 de Ontvanger wel bereiken.

 

Wanneer u via het include commando een module toevoegt aan uw Z-wave netwerk zal de primaire controller de Mesh-tabel aanpassen. In deze tabel staat een overzicht van de modules en hun ‘buren’, dit zijn de modules die binnen het bereik liggen van een bepaalde module.

Wanneer u een module verplaatst, bijvoorbeeld een Z-wave tussenstekker, dan kan het MESH-netwerk verstoort worden. Sommige Z-wave controllers passen automatisch de MESH-tabel aan, bij andere dient u dat te doen door een opdracht te geven. Controleer hiervoor de handleiding van uw Z-wave controller.